CE ESTE ANXIETATEA ȘI CUM SE RESIMTE?

Last Updated: 17 May 2023By

Ce este anxietatea? Cum influențează ea viața de zi cu zi și când trebuie să cerem ajutorul unui specialist?

Cu toții ne-am „întâlnit” cel puțin o dată în viață cu o stare emoțională pronunțată, manifestată adesea prin neliniște.

Anxietatea se poate asocia cu palpitații, transpirație și nervozitate și se poate manifesta prin prezența unor gânduri negative, obsesive, iraționale, prin depersonalizare, prin teama de a pierde controlul și a „înnebuni” etc.

Ca urmare a unei tulburări de anxietate, activitățile de zi cu zi, cum ar fi: munca, școala sau chiar hobby-urile, pot avea de suferit.

De cele mai multe ori, aceasta apare ca răspuns la un eveniment stresant sau la o stare prelungită de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor agent stresor.

Starea de anxietate poate avea cauze multiple și se poate manifesta ca: anxietate generalizată, anxietate legată de starea de boală, anxietate legată de frica de moarte etc., însă, cele mai răspândite, sunt legate de teama de a nu face față dificultăților vieții, teamă ce derivă din caracteristicile societății actuale în care predomină starea de nesiguranță și incertitudine cu privire la viitor. De fapt, această teamă de a nu face față dificultăților vieții, deși generată de contextul social, ascunde o neîncredere în propriile forțe, o proastă imagine de sine etc.

Cum se resimte anxietatea? Ei bine, sunt diferite simptome care fac parte din spectrumul anxietății, fără a fi prezente concomitent, precum:

Transpirație excesivă, Tremur constant, Palpitații, Dureri de cap, Hiperventilație, Neliniște și agitație, Dificultăți de respirație, Amețeală, Roșeață, Furnicături în mâini și picioare.

Atunci când simțim stări de anxietate, trebuie să luăm în considerare că:

  • Se întâmplă, uneori, lucruri neplăcute, indiferent cât de mult ne dorim opusul;
  • Anxietatea nu oprește lucrurile „nasoale” din a se întâmpla;
  • Îngrijorarea mea că mă voi îmbolnăvi a durat mai mult decât boala în sine.

Sfaturi utile:

  1. Respiră și încearcă să nu catastrofezi întâmplările!

Catastrofarea este atunci când ne gândim la cel mai rău scenariu posibil, fără să raționalizăm cum ar trebui.

Dacă simți că te hiperventilezi, controlează-ți respirația!

Respiră profund, ține-ți respirația câteva secunde, iar apoi expiră!

Repetă, până când simți că respirația s-a stabilizat și simptomele fizice dispar!

  1. Vorbește cu un specialist de pe website-ul nostru!

O sesiune de terapie este un real ajutor. Specialistul știe să răspundă întrebărilor tale, înțelege cum te simți și de unde a pornit această stare. Veți comunica și veți putea găsi, împreună, o rezolvare.

  1. Fă mișcare cât de mult poți!

Mișcarea este excelentă în caz de anxietate și foarte mulți specialiști o recomandă. Prin sport eliberezi dopamină care te ajută să îți îmbunătățești starea de spirit și îți concentrezi mintea pe activitatea în sine, iar gândurile se vor „liniști”.