TE-AI CONFRUNTAT CU UN ATAC DE PANICĂ?

Last Updated: 25 September 2023By
Dacă ai vreodată un atac de panică, nu ești singurul. Atacurile de panică sunt destul de comune și afectează oameni din toate categoriile sociale și demografice. Pot fi declanșate de stres, anxietate, traume sau evenimente neașteptate.
Deși majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament, unii dezvoltă tulburare prin panică, care poate afecta viața de zi cu zi. Este important să cauți ajutor medical dacă simptomele tale devin severe sau persistă.
Un atac de panică constă în apariția bruscă a cel puțin 4 din cele 13 simptome:
frica de a nu muri; frica de a nu înnebuni sau de a-ți pierde controlul; senzații de ireal, ciudat sau de detașare de mediu; durere sau disconfort toracic; amețeală, sentimente inconstante, tendință de leșin; senzații de sufocare; bufeuri sau frisoane; greață sau disconfort abdominal; stare de leșin sau de furnicături, mâncărimi; palpitații sau tahicardie; senzație de respirație sacadată sau lipsă de aer; transpirații; tremor sau zguduitul corpului.
Dacă ai avut un atac de panică, nu trebuie să te simți rușinat sau stigmatizat. Dacă ai prieteni sau familie care trec prin această experiență, oferă-le sprijin și înțelegere. Atacurile de panică pot fi înfricoșătoare și debilitante, dar există tratamente disponibile pentru a-i ajuta pe cei afectați să se simtă mai bine.
Cauzele unui atac de panică pot fi multiple, cuprinzând:
‼️Moștenirea genetică;
‼Stresul major;
‼Temperamentul mai sensibil la stres sau predispus la emoții negative;
‼Anumite modificări în funcționarea creierului;
‼Diferite afecțiuni de natură psihică și comportamentală (anumite afecțiuni – depresia, stresul posttraumatic pot să favorizeze apariția atacurilor de panică);
‼Consumul anumitor substanțe. Printre substanțele asociate atacurilor de panică se numără nicotina, cafeina, alcoolul.
Psihoterapia este soluția optimă pentru tratarea eficientă a atacurilor de panică ‼
Psihoterapia te poate ajuta să înțelegi atacurile de panică și te poate învăța cum să le faci față.
Rezultatele tratamentului cer timp și efort.

Vei începe să vezi că simptomele atacurilor de panică se reduc în câteva săptămâni și, de cele mai multe ori, acestea se reduc semnificativ sau dispar cu totul în decurs de câteva luni.

Este important să vorbești despre simptomele tale cu un profesionist de sănătate mintală sau cu cei apropiați ție
Pe platforma www.psihologi-aproape.ro vei găsi peste 400 de specialiști din toată țara gata să te ajute să combați eficient atacurile de panică.
Nu ezita să apelezi la ei!