SUNT PĂRINȚII RESPONSABILI PENTRU ANXIETATEA COPILULUI?

Last Updated: 3 October 2023By
Anxietatea copilului poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de predispoziția genetică și de mediul în care crește. Genetica poate juca un rol semnificativ în transmiterea anxietății, dar majoritatea copiilor cu părinți anxioși nu dezvoltă anxietate. Astfel, nu putem atribui în întregime anxietatea copilului unei singure cauze sau vinovat.
Există totuși câteva moduri prin care părinții pot alimenta anxietatea copilului:
  • Reacționând excesiv de protectiv atunci când copilul exprimă temeri sau îngrijorări. Încercând să protejăm copiii de situații care le provoacă anxietate, putem învăța copilul că nu poate face față singur vieții sau că lumea este periculoasă.
  •  Recompensând comportamentul anxios al copilului. Dacă recompensăm sau răsplătim copilul pentru anxietatea manifestată, putem întări și perpetua acea anxietate. Copilul poate învăța că anxietatea îi aduce atenție și recompense dorite, determinându-l să continue să manifeste acele temeri și îngrijorări.
  •  Transmițând propriile anxietăți către copil. Copiii sunt receptivi la emoțiile și comportamentele părinților lor. Dacă suntem anxioși și îngrijorați în prezența copiilor, aceștia pot absorbi și internaliza aceste emoții. Copiii pot interpreta anxietatea părinților ca un semnal că lumea este periculoasă sau că trebuie să fie mereu în gardă. Astfel, anxietatea părinților poate fi transferată și amplificată în comportamentul și starea de spirit a copilului.
Este important să ne amintim că anxietatea copilului rezultă dintr-o combinație complexă de factori, iar părinții nu sunt singurii responsabili pentru apariția anxietății. Cu toate acestea, părinții pot juca un rol important în gestionarea anxietății copilului prin educare, conștientizare a propriilor emoții și comportamente, crearea unui mediu de sprijin și încredere, ajutarea copilului să-și dezvolte abilități de gestionare a anxietății și solicitarea de ajutor profesional dacă este necesar.
Dacă anxietatea copilului persistă și îi afectează semnificativ viața de zi cu zi, luați în considerare să cereți ajutor profesional. Un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog, poate oferi evaluare și intervenție adecvată pentru gestionarea anxietății. #SănătateMintală #SprijinPsihologic
👉🏻🔗Un astfel de ajutor puteți descoperi pe www.psihologi-aproape.ro!